Blog

Aangenaam, mijn naam is Milon

Alain beleefde deze week zijn primeur op de Milon. Onder begeleiding van Niels legde hij zijn eerste rondjes af in de cirkel bij Total Fit. Hij verwerkte zijn eerste ervaringen in onderstaande blog. Lees je mee?

Misschien een beetje een spoiler, maar hier alvast zijn Top 10 pluspunten van de Milon Cirkel.

- Voor alle leeftijden en voor alle niveaus
- Je traint doelgericht
- Je voert alle oefeningen op de correcte manier uit
- Persoonlijke coach die helpt doelen te bereiken
- Altijd begeleiding aanwezig
- Spel-element zorgt voor afleiding
- Weinig tijd kwijt voor een complete training
- Toestellen stellen zich automatisch in
- Combinatie van kracht en conditie
- Metingen zorgen voor inzicht eigen lichaam en gezondheid

Deze week heb ik kennis gemaakt met Milon. En eerlijk, ik vond het best een beetje spannend. Milon kijkt dwars door je heen, zet je op de weegschaal, neemt je de maat en stelt je op de proef. Dat klinkt confronterend. Dat is confronterend! Maar ik weet nu precies waar ik sta en vanaf vandaag ga ik op weg. Vastberaden om mezelf beter en gezonder te maken.

Wie is Milon, of beter gezegd wat is Milon? Milon is een programma gericht op kracht en uithoudingsvermogen. Het programma heet officieel Milon Cirkel en de belofte is dat je met 35 minuten trainen fit en slank wordt. Van dat soort claims word ik altijd een beetje sceptisch. Immers wonderen bestaan niet. Je zult zelf aan de bak moeten om fitter en slanker te worden. Dat gaat echt niet vanzelf.

Complete training in 35 minuten
De Milon Cirkel is een rondje met geavanceerde toestellen, waarmee je jouw complete lichaam traint. En dat is inclusief je conditie. Met een rondje ben je 17,5 minuut bezig. Je doet altijd twee rondje. Dus in 35 minuten ben je klaar. Doe je telkens twee trainingen per tien dagen, dan zullen zowel je fysieke kracht als je conditie met toenemen.

Doelgericht
Van die belofte word ik wel blij. Ik ben niet zo van de apparaten in de fitnesszaal. Als ik het al doe, dan is het zonder plan, zonder schema, zonder idee en dus ook zonder doel. Zonde van de tijd en inspanning dus eigenlijk. De Milon Cirkel is juist heel doelgericht en je wordt gecoacht. De eerste lessen krijg je persoonlijke begeleiding, alles wordt op jouw lichaam ingesteld en krijg je een intake-gesprek met een 0-meting.

Intake-gesprek
Total Fit heeft speciaal voor de komst van de Milon Cirkel verbouwd. De ruimte zit er licht, fris en modern uit. De cirkel met toestellen is zo opgesteld, dat je volop de ruimte hebt om rustig plaats te nemen op elk apparaat. Maar voordat ik echt aan de slag mag, heb ik een intake gesprek. In mijn geval is Niels mijn coach.

Metingen
Niels stelt me eerst op mijn gemak door uitgebreid uitleg te geven over het programma. Hij vertelt precies wat we gaan doen. Ik moet mijn arm in een apparaat leggen waar onder meer mijn hartslag en bloeddruk worden gemeten. Daarna wordt mijn gewicht en lichaamssamenstelling gemeten. Ik moet daarvoor op een weegschaal gaat staan en in elke hand een stick vasthouden. Ook het meten van mijn lengte doet geen pijn. Tot slot van de meting moet ik voor een apparaat gaat staan dat mijn lichaam en ledematen scant. Doel is om de apparaten automatisch op mijn lichaam af te stellen. En dat vind ik een van de gaafste dingen van de Milon Cirkel.

Geen geklooi met instellingen
Iedereen krijgt een bandje met een chip. Daarop staan je gegevens. Voordat je plaats neemt op het apparaat, hou je het bandje voor het scherm van het apparaat. Het apparaat stelt zich nu exact in op jouw lichaam. Geen geklooi meer dus om steeds de apparaten hoger, lager of zwaarder of lichter te zetten. Het apparaat herkent jou, stelt zich in op jouw lichaam en geeft de intensiteit die jij nodig hebt om fitter, sterker en/of slanker te worden. Bovendien worden jouw trainingsresultaten opgeslagen, zodat je precies weet hoe je vorderingen zijn. Wat een enorme vooruitgang is dit. Straks zit iedereen op de Milon-toestellen en is de fitnesszaal leeg …

Kracht zetten
Na de grondige uitleg, het meten en scannen van mijn lichaam, is het nu tijd om te gaan trainen. “Het eerste rondje is bedoeld om de zwaarte van de oefeningen af te stellen”, aldus Niels. Eerst hou ik mijn bandje voor het scherm van het apparaat. Daar verschijnt mijn naam. Ik neem plaats en op het teken van Niels zet ik kracht zoveel ik kan. Dit doen we bij alle zeven toestellen, die alle belangrijke spiergroepen trainen (armen, benen, billen, rug en buik). Halverwege de cirkel moet ik vier minuten fietsen. Ik moet tot het gaatje gaan. Het laatste onderdeel is de crosstrainer. Ook daar wordt het maximale van me gevraagd. Na 17,5 minuut zit mijn ‘instelrondje’ erop en mag ik het tweede rondje echt gaan trainen.

Het is net een spelletje
De machines weten nu - op basis van het instelrondje - precies wat ik aankan. Ik hou mijn bandje weer voor het scherm en ga zitten. Het toestel stelt zich in op mijn lichaam. En dan kan ik gaan duwen en trekken. Op mijn scherm zie ik nu een buis met een balletje. Ik moet het balletje in de buis houden. Als ik dat doe, voer ik de oefening correct uit. Dat gaat bij mij natuurlijk een keer mis. Dan blokkeert het apparaat heel even en ben je je bewust dat je het net iets anders moet doen. Het is net een computerspelletje. Lukt het je om het balletje in de buis te houden, dan word je beloond met een sterretje. Hoe eenvoudig ook, het werkt. Mijn minuut op het apparaat is voorbij voordat ik er erg in heb. Bij het verlaten van het toestel merk ik duidelijk wel dat ik spieren heb gebruikt, die wel wat training konden gebruiken.

Spel-element
Alle oefeningen duren maar een minuut. En dankzij het spel-element, dat je helpt de oefening goed uit te voeren, vliegt de tijd voorbij. Het fietsen en de crosstrainer duren elk vier minuten. Ook hier is een spel-element ingebouwd. Het is de bedoeling de cirkel om het balletje te houden. Ga je te snel of te langzaam, dan verdwijnt de bal uit de cirkel.

Jezelf uitdagen
Na elke oefening zie je op het scherm vijf emoticons. Hier kun je aangeven of je de oefening (te) licht, (te) zwaar of precies goed vond. Die feedback wordt opgeslagen en samen met je coach en de begeleiding kun je de zwaarte van de oefeningen aanpassen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je sterker wordt, dus jezelf een beetje uitdagen is gewenst. Na verloop van tijd zullen je sportieve prestaties toenemen. Als het goed is... Daar ben ik wel benieuwd naar.

Mijn zwakke punten
Nadat het tweede rondje is afgerond, neemt Niels uitgebreid de tijd om de eerste kennismaking te evalueren. Ik moet wel even herstellen van mijn inspanning op de crosstrainer. Als ik mijn ademhaling weer onder controle heb, worden mijn meetgegevens besproken. Dat geeft mij inzicht waar ik winst kan halen. Dat zit bij mij niet in de armen en benen. Nee, mijn lichaam, mijn core is de zwakste schakel. Idealiter zou daar wel wat vet weg mogen. Daarvoor in de plaats zouden dan wat spieren moeten komen. Ik weet nu dat ik wat extra aandacht aan buik- en rugspieren mag geven.

Conclusie van Alain na de intake
Mijn conclusie na de intake: De persoonlijke aandacht is erg fijn. De uitleg en de geruststellende, motiverende woorden bij de metingen en de begeleiding bij de toestellen heeft me vertrouwen gegeven.

Tweede wat me opviel zijn de moderne, gebruiksvriendelijke toestellen. Geen gedoe meer. Alles wordt na de eerste keer automatisch ingesteld, alles wordt bijgehouden en het spel-element om de oefening goed uit te voeren is echt een uitkomst. De apparaten zien er goed uit en zijn makkelijk toegankelijk en eenvoudig in gebruik.

Voor alle leeftijden en niveaus
De Milon Cirkel is voor iedereen. Of je nu 20 bent of 62. Het maakt niet uit of je 68 kilo weegt en je hele leven hebt gesport of dat je 115 kilo weegt en nu gezonder wilt gaan leven. Iedereen krijgt een programma op maat en wordt begeleid bij zijn of haar doelen. Of het nu gaat om gewicht kwijtraken, conditie verbeteren of wat aan je kracht doen, het kan allemaal op alle niveaus.

Nu is het moment
De Milon Cirkel is een trend. De tijd zal leren of het mij bij de les houdt, maar de eerste kennismaking is boven verwachting. Alle redenen waarom ik individueel trainen op de apparaten in de grote zaal links liet liggen, worden weggenomen door Milon. Dit is toch wel hét moment om een start te maken met gezonder leven.

Mijn Top 10 Milon Pluspunten:
- Voor alle leeftijden en voor alle niveaus
- Je traint doelgericht
- Je voert alle oefeningen op de correcte manier uit
- Persoonlijke coach die helpt doelen te bereiken
- Altijd begeleiding aanwezig
- Spel-element zorgt voor afleiding
- Weinig tijd kwijt voor een complete training
- Toestellen stellen zich automatisch in
- Combinatie van kracht en conditie
- Metingen zorgen voor inzicht eigen lichaam en gezondheid

De komende weken zal ik mijn ervaringen blijven delen. Deze blog is geschreven de ochtend na de eerste kennismaking met Milon. En ja, ik kan voelen dat ik heb getraind. De volgende afspraak met Milon staat!